V sobotu 14.3.2015 se v Praze konala akce pro foodblogery s názvem „Hravé a zdravé vaření“.
Pozvání jsem dostala doslova „za 5 minut 12“, a tak jsem se chvíli rozmýšlela (i proto, že jsem měla už domluvený jiný důležitý seminář). No ale nakonec jsem se rozhodla pozvání přijmout a teď rozhodně nelituji!
Těšila jsem se, až budu mezi „svými“ a seznámím se s lidmi se stejným zaměřením a láskou k jídlu 🙂

Akci pořádala organizace „Vím, co jím a piju“, za kterou stojí (mimo jiné) odborný tým milých a ochotných lidí, kteří nás celým programem provázeli. Dozvěděly jsme se, že tato nezisková organizace vznikla proto, aby vedla širokou veřejnost ke zdravému životnímu stylu a upozorňovala na vybrané potraviny a živiny, jejichž nadměrná konzumace způsobuje civilizační choroby a další.. Což se mi jeví jako dobré vodítko pro ty, kdo si s výběrem potravin neví rady. Určitě znáte ing. Petra Havlíčka, jež je mediální tváří tohoto projektu.
„Vím, co jím“ vlastní také své logo, které pomáhá spotřebitelům s výběrem vhodných potravin. Schválené výrobky musí splňovat kritéria v těchto kategoriích: trans mastné a nasycené mastné kyseliny, sodík (sůl), cukr a někdy energie a vláknina. Více čtěte na oficiální stránce.

Den D

Na cestu jsem vyrazila už klasicky v „plné polní“ se svou termotaškou a skořicí. Káva bez skořice? Nemůže být 🙂

11060264_10203887688772627_6670558721305259466_n

Sraz proběhl v prostorách tzv. školy vaření s názvem „Laboratorio, Scuola di Cucina“ – nádherné místo

1506594_10203887691252689_6467751110574775731_n (1)

Jak to probíhalo?
1. Po představení autorek projektu jsme si poslechli přednášku o soli od MUDr. Václavy Kunové. Dozvěděli jsme se, že český národ konzumuje 3x více soli, než je přijatelné množství pro naše tělo (místo 5g konzumujeme až 13g soli!). Proto také tento týden probíhá kampaň „Týden soli, aneb solte méně!“. Měla by sloužit jako upozornění na přesolení díky skryté soli, kterou denně nevědomě konzumujeme. Čtěte etikety a snažte se vyhýbat bílému pečivu, uzeninám, zpracovaným potravinám, konzervám a nebo minerálním slazeným vodám.

2. Pak jsme přešli na teorii fotografování a aranžování jídla. Z úst fotografky a foodstylistky Lenky Foltýnové zazněly zajímavé a občas i překvapující tipy, jak vylepšit výsledný pokrm (aneb kapka jaru do polévky). Některé jsem již znala, jelikož je mi toto odvětví velmi blízké. Fotografování miluju a všechno se většinou učím „za pochodu“. Co se týká aranžování pokrmů, velkou inspirací je pro mě Zdeněk Pohlreich, jehož radami se už nějakou dobu řídím.

3. A teď už přichází praktická část, zabírající největší podíl času stráveného v Laboratoriu. Nutno podotknout – nejzábavnější a nejzáživnější část 🙂 Každý měl u svého „stanoviště“ připraveny všechny potřebné suroviny a vařili jsme podle připraveného menu.

11069867_10203887677252339_8075472085483121070_n

Nejdříve jsme si připravili lehčí verzi „Tiramisu“, které jsem pojala podle sebe – aneb kreativitě se meze nekladou 🙂

Dezert jsme dali vychladit a přišel na řadu „Salát z čočky Beluga s kořenovou zeleninou, kozím sýrem a ořechy“.

Jako hlavní chod byl „Flank steak“, který byl pro hodně z nás oříšek 🙂

10422558_10203887692372717_1986774159907106349_n

Všechno se musí dokumentovat.. 🙂

11074100_10203887681452444_2064320481303780443_n

Ve dvojici jsem byla se super holčinou Kriss 🙂 Paradoxní je, že od sebe bydlíme jen kousek, ale poprvé jsme se potkali až teď v Praze 🙂

10378934_10203887679252389_6657215174621791397_n

IMG_9907

Také jsme dostali dárečky, ze kterých mě nejvíce potěšila čerstvá bylinka podle svého výběru (majoránka) a pražená káva.

Po rozloučení jsme se s holkami vydali ještě na posezení a zakončili tak super den 🙂

Nakonec bych chtěla poděkovat iniciativě „Vím, co jím“ za to, že jsem dostala možnost zúčastnit se této skvělé akce.

Simona