Hned ráno jsem se probudila s myšlenkou, že přišel ten správný čas na nějaký ten osobní článek. Je totiž pár věcí, které si zaslouží větší prostor než jen příspěvek na facebooku. O co zhruba půjde se můžete dočíst z nadpisu článku, i když … 😀

Stále snídám

Všude se píše, jak je snídaně nejdůležitější jídlo dne. Omyl, nejdůležitější jsou všechny. Když nemám ráno hlad, tak se přece nebudu nutit a cpát do sebe ovesné lívance jen proto, že to tak dělá někdo komu to tak funguje.

ALE

já jsem úplný opak 😀 Snídaně je to poslední, nad čím přemýšlím, než usnu a to první, když otevřu ráno oči. Stále ujíždím na sladkých vločkových snídaních s ořechovým máslem a kusem ovoce. Vypadá to nějak takhle:

12227098_10205235853675907_1034365725158422992_n

Strašně se omezuju

Nepoužívám záměrně sladidla ani náhražky chuti a vyhýbám se cukru a výrobkům, který jej obsahují. Sladkou chuť si dopřávám v ovoci a jakmile doberu zásobu suplementů, budu hledat vhodnou náhradu bez sladidel.

Neříkám, že si jednou za čas nedám nějakou sladkost s cukrem (no bóže!), ale nevyhledávám je a nemusím je mít každý druhý den.

Co mě překvapuje je to, že tohle hodně lidí nedovede pochopit. Ještě člověka litují, jak se musí omezovat! To jako vážně? Když nemám potřebu jíst komerční koláče, zákusky, pudinky a přeslazené sladkosti, tak mám vlastně chudý život bez jakékoliv radosti?

Tak já vám nevím, jestli se ta radost ze života a potěšení posuzuje podle toho, jestli něco jíme nebo nejíme, nebo z toho, co prožíváme s druhými lidmi. Co myslíte? To, že něco nejím ještě neznamená, že vás nemám ráda 🙂

A proč si vlastně tohle lidé myslí?

Díky zvykům, které máme z dětství, reklamě a marketingu, které lidem podsouvají, jak mají žít a co je správné. Nikomu z této branže nejde o nic jiného, než o vlastní zisk. Cukr je totiž návyková látka a vy jej budete chtít pořád a neustále. Nejhorší je, že má tolik podob a najdete jej i tam, kde byste to nečekali. Dokonce i tam, kde si myslíte, že je to „zdravé“. Tohoto hojně využívají výrobci, kteří své produkty schovávají za fitness a zdravé nápisy a zdravou výživu. Rádoby zdravější náhrada v podobě sirupů, müsli, tyčinky, a další.. To by dalo na samostatný článek..

Řešení?

  • nevěřte všemu, co vám poví v reklamě a na podplacených stránkách výživových doplňků a jejich propagátorů (!) – základ je vždy PEVNÁ STRAVA
  • čtěte etikety
  • zaměřujte se na původní potraviny
  • vytvářejte si lahůdky sami doma

12108256_10205235840355574_8012642782347771010_n

Poslouchám své tělo

Každý si procházíme určitými etapami v našem životě. Pozor ale na přeinformovanost. Čím více toho zjišťujeme, ještě k tomu z různých zdrojů, je pak složitější najít tu správnou cestu. Všichni totiž doporučují něco jiného.

Vejce jsou plná cholesterolu, mléčné výrobky jsou špatné, z tuků se přibírá, maso se špatně tráví, po sóji a sacharidech vám narostou blány na nohou..

Zase se budu opakovat, ale každému vyhovuje něco jiného. Co pro jednoho může být lék, druhý může mít s využitelností té 100% doporučované potraviny a životného stylu problém. Pak přichází záchvatové přejídání v důsledku odepíráného jídla nebo omezování se.

Co tím vším chci říct. Než jsem se naučila poslouchat své tělo, tak skoro před 1,5 rokem jsem přestala jíst maso. Poslední dobou jej ale postupně zařazuji zpět, protože cítím, že tělo potřebuje tyto živočišné bílkoviny. Na rozdíl od mé mamky nejsem vegetariánský typ, ale na druhou stranu ani typický masař, jako je přítel.

Pokud se hledáte, nenechejte se oblbnout zvyky a chutěmi. To, co tělo opravdu potřebuje není to, co jedí ostatní, na co jste zvyklí nebo na co máte vypěstovaný návyk.

Co se změnilo na mém jídelníčku?

Téměř nic. Rostlinný základ zůstává stejný, jen místo jedné porce seitanu si 3 – 4x týdně dám krůtí nudličky na kari.

11046800_10205247604329666_4972362165868164959_n

Život se nemá přežívat

Podzim a hlavně zima je pro mě období událostí a oslav. Nejedná se jen o Vánoce, ale hlavně svátky a narozeniny, ke kterým patří i četnější návštěvy restaurací a cpaní bříška dobrotami z cizí kuchyně. Musím se vám svěřit, že jsem dosud v restauracích jedla nerada. Určitě to znáte, typické české chuťovky v podobě přepálených a smažených jídel, bez špetky nápadu. Když nevíš tak tam hoď sýr, zapeč to, přesol to, hoď k tomu hranolky a tatarku a máš to.

Když už jdu jednou do restaurace, beru to jako událost a chci si pochutnat. Kdo už máte chutě také trochu jinde, vybíráte si místa, kde se dá kvalitně a hezky najíst. Třeba taková restaurace U Johana ve Zlíně nebo Beef&Beer v Uh. Hradišti byla skvělá 😉

Zdravý způsob života neznamená neustále ležet doma a počítat každou kalorii, kterou sníte navíc.

A jak jsem si pochutnala na přítelův svátek?

Pečená husa se nekonala (i když červené zelíčko bych mohla jíst po kilech 😀 ) ale za to to schytal vynikající losos na grilované zelenině, mátová limonáda a citronový cheesecake.

12243579_10205247603169637_5809291092527267525_n

Lék na depku a motivace zároveň

Pokud máte své slabé chvilky a zdá se vám, že se nikam neposunujete. Mrkněte se na starší fotky a porovnejte se současnými. Vzpomínáte, jak jste se CÍTILI předtím?

Už vnímáte, jak jste od té doby pokročili?

Správně 🙂

12240152_10205247603969657_6125510142734026351_n

 

Mějte se krásně a hlavně mějte rádi sebe i své tělo ♥

www.simonacahlova.cz