Krásný den,

nedávno jsem vám slíbila, že vás zavedu do své kuchyně a ukážu, jaké suroviny teď používám nejvíce, jaké jsou u mě změny a proč.

Jak někteří víte, v roce 2016 mi byla zjištěna alergie na lepek. V té době jsem na několik měsíců vyřadila všechny potraviny, které jej obsahují a problémy (akné) vymizely. Postupně jsem jej začala bez problémů zařazovat.

Ale …

Ještě než se dostanu k tomu, co se událo a jak to mám teď…

Hodně z vás si určitě řekne, že to musí být strašně omezující. Člověk najednou nemůže jíst pečivo (i celozrnné), těstoviny, müsli nebo používat mouku.. Takže žádný rohlík s máslem, plněné tortilly, burgery, müsli s jogurtem či lívance.

Pokud jste dosud žádné omezení ve stravě nemuseli řešit, jen těžko si dovedete představit, jak byste se cítili nebo jaká by byla vaše reakce.

Nejspíš by to byla panika, potom lítost a později hledání náhrad za oblíbené suroviny.

Tady nastává kámen úrazu. Pokud se totiž nechcete vzdát svého oblíbeného pečiva, tak se vám kupování náhražek o dost prodraží. Například bezlepkový chléb nebo bagety (Schär) stojí 100,-.

 

Proto jsem se zamyslela, jak můžu svůj jídelníček držet cenově v normálu, s tím, aby plnil všechny potřebné živiny.

Pokud mám trénink 3x za týden, tak nepotřebuji větší množství komplexních sacharidů.  To znamená, že tyto čerpám především z brambor, ovoce a vysokosacharidové zeleniny (dýně, mrkev, řepa, celer), kterou doplňuji o nízkosacharidovou (saláty, špenát, rajčata). Tímto zároveň odlehčím tělu a užiju si větší množství tuku.

Pokud cvičím pravidelně 5-6x týdně, dám si jako přílohu například rýži, rýžové nudle, pohanku nebo občas domácí bezlepkový chléb či pečivo (když si s přítelem děláme nějaké dobroty).

Tady bych se pozastavila. Mám radost, že mi muž vychází vstříc a když vaří, tak je pro něj prioritní, aby byly pokrmy (přirozeně) bezlepkové. No a jelikož si rádi pochutnáme i na něčem sladkém, tak například palačinky udělá nadvakrát (klasické pro sebe a bezlepkové pro mě).

Popravdě, vyřazení lepku mě nijak neomezuje a spíše jsem se zaměřila na to, jaké dobroty mi nabízí ostatní suroviny.

A teď už názorná ukázka:

NÁKUPY

26754617_10210572261002755_973947003_n

26793874_10210572261282762_1374462125_n

26804063_10210572261802775_1039222636_n

26943260_10210608087018383_1447986046_n

DOMÁCÍ MANDLOVÁ MOUKA A AVOKÁDOVÝ DIP

26855780_10210571464182835_1373085360_n

26793942_10210571464382840_797070913_n

26754906_10210572261442766_1513731914_n

Zeleninová směs s pečeným kuřecím

26755329_10210572261402765_298228803_n

Nepečený cheesecake

26793439_10210572260962754_464428781_n      26857718_10210601140284719_1887293957_n

Pečená dýně

26913570_10210601140164716_715087379_n

Glazovaná řepa, cibule, pórek (podle receptu z Apetitu) s lososem

26940710_10210601139924710_428011766_n

Řepové chipsy

26943094_10210608086858379_1104633573_n

Volská oka se zeleninou a slaninou od přítele

26994470_10210608087458394_103228172_n

Mix salátů se šunkou, sýrem a dipem z hořčice a vinného octa 50:50

26996378_10210601139484699_1933949603_n

Míchaná vajíčka se slaninou a zeleninou

26996870_10210608086138361_2075575109_n

Jogurt s medem, jahodami a arašídovým máslem

27043274_10210608087338391_194418750_n

Opět jogurt, arašídové máslo, lesní ovoce a meruňkový Šmakoun

jogut

Banánové lívance z rýžové mouky s rozinkami a kokosovým Šmakoun krémem

livance

Hovězí flank steak, demi glace, pečená zelenina a restované brambory na rozmarýnu

spizy

Zeleninové špízy s kuřecím masem a v pozadí oříšková nadýchaná buchta

spizy

Doufám, že se vám článek líbil a budu se těšit u dalšího 🙂

Simona