12348115_10205369802904554_6913650698852854784_n

 

Na těsto potřebujeme:

  • 500g hladké mouky
  • 190g mletého cukru
  • 125g medu
  • 3 vejce
  • 1 čl sody
  • 125g másla
  • 1 bal perníkového koření

Postup přípravy:

1. Zpracované těsto necháme alespoň dva dny odležet v ledničce..

2. Před pečením necháme asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak rozválíme plát 3-5mm silný a vykrajujeme oblíbené tvary
Položíme na plech vystlaný pečicím papírem a pečeme v dobře vyhřáté troubě (asi na 200 stupňů), kterou ihned po vložení perníčků zeslabíme na 150 stupňů.

3. Těsně před dopečením, tj. přibližně tehdy, když už začínají perníčky hnědnout, vytáhneme z trouby a potřeme rozšlehaným vejcem. Poté na chvíli vložíme dopéci do trouby – perníčky budou krásně lesklé po celém povrchu.

4. Nenecháváme stydnout na plechu, ale perníčky sundáme a dáme na rovnou podložku (jinak by se zkroutily).

12369215_10205369794264338_8429544651203229990_n

Poleva na zdobení perníčků

Bílek zbavený poutek ručně rozmícháme s cca jedním hrnkem prosátého moučkového cukru.

Poleva musí být tak hustá, že nesmí z vařečky téct, musí jen zvolna odkapávat a nesmí na vařečce stát, to je zase moc hustá. Když se toto stane, zředíme ji citronovou šťávou.

Skladování perníčků

Uchováváme v plechové krabici v chladu, pokud perníčky ztvrdnou, přidáme k nim pomerančovou kůru, zase sekundárně změknou – to platí o všech druzích perníčků.

12342624_10205369795104359_7779041447360781881_n

Postup jsem na doporučení Lenky Skřivánkové okoukala od Metelky, děkuji Leni !