Na těsto potřebujeme:
- 500g hladké mouky
- 190g mletého cukru
- 125g medu
- 3 vejce
- 1 čl sody
- 125g másla
- 1 bal perníkového koření
Postup přípravy:
1. Zpracované těsto necháme alespoň dva dny odležet v ledničce..
2. Před pečením necháme asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak rozválíme plát 3-5mm silný a vykrajujeme oblíbené tvary
Položíme na plech vystlaný pečicím papírem a pečeme v dobře vyhřáté troubě (asi na 200 stupňů), kterou ihned po vložení perníčků zeslabíme na 150 stupňů.
3. Těsně před dopečením, tj. přibližně tehdy, když už začínají perníčky hnědnout, vytáhneme z trouby a potřeme rozšlehaným vejcem. Poté na chvíli vložíme dopéci do trouby – perníčky budou krásně lesklé po celém povrchu.
4. Nenecháváme stydnout na plechu, ale perníčky sundáme a dáme na rovnou podložku (jinak by se zkroutily).
Poleva na zdobení perníčků
Bílek zbavený poutek ručně rozmícháme s cca jedním hrnkem prosátého moučkového cukru.
Poleva musí být tak hustá, že nesmí z vařečky téct, musí jen zvolna odkapávat a nesmí na vařečce stát, to je zase moc hustá. Když se toto stane, zředíme ji citronovou šťávou.
Skladování perníčků
Uchováváme v plechové krabici v chladu, pokud perníčky ztvrdnou, přidáme k nim pomerančovou kůru, zase sekundárně změknou – to platí o všech druzích perníčků.
Postup jsem na doporučení Lenky Skřivánkové okoukala od Metelky, děkuji Leni !
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.