Máme tu úterý a já vám přináším další nahlédnutí do svého jídelníčku. Už jste si určitě všimli, že neholduji masu, ale spíše rostlinné stravě založené na luštěninách, obilovinách, ovoci a zelenině. To ale neznamená, že nejím žádné jiné živočišné potraviny. Vajíčka jsou moji velcí oblíbenci a losos se na talíři sem-tam také objeví. Po závodech jsem tělu od živočišných bílkovin ale hodně odlehčila a musím říct, že reaguje mnohem lépe, než jsem očekávala. Zmizely mi „pupence“ ze zad, upravilo se trávení a cítím se svěží, čilá. Čemu přisuzuji také velkou váhu je, že tato strava mi prospívá i psychicky.
Neříkám ale, že tento styl je vhodný pro všechny. Máme různé krevní skupiny a metabolické typy, od kterých se vhodnost stravování MŮŽE odvíjet. Sledujte reakce těla na složení/množství jídla a suroviny, které zařazujete do svého jídelníčku. Jen tak poznáte, co nejlépe sedí vám. Je to dlouhá cesta. Škoda, že jsme každý nedostali „Návod na použití a údržbu svého těla“, bylo by hned vše jednodušší. Ale na druhou stranu, nebyla by to nuda? Poznávat sebe a své tělo je důležité, obohacující a hlavně zodpovědné. Kdybychom hned vše věděli (neboli měli bychom tyto informace zadarmo) nebylo by to ono, protože bychom si jich (sebe) nevážili. Chápete, co tím chci říct? 🙂
Pojďte tedy prožít jeden den se mnou a mým jídlem a naberte inspiraci!
1. Extra jahodová ovesná kaše s vlašskými oříšky a kešu
Jahody jsem použila na ozdobu i vmíchala do kaše a vznikla tak vynikající snídaně. A aby nebylo ovoce málo, skrývá v sobě tato kráska ještě hrst lesního ovoce 😉 To celé jsem ovoněla perníkovým kořením a skořicí a dozdobila zdravými tuky v podobě kešu a vlašských ořechů.
Dávka inspirace z ovocné jahodové říše! Aneb už i ovoce mi dává jasně najevo, že je potřeba na tom zadku stále pořádně pracovat ! 🙂
2. Zeleninové „rizoto“ se strakatými fazolemi a pečeným seitanem
Můj oblíbený a velmi jednoduchý pokrm (podmínkou je předvařená rýže a fazole). Osmahla jsem cibuli, seitan, mrkev (na pásky) a poté přidala rýži a hrstku fazolí. Směs jsem zalila vodou (od oka cca 1,5 dcl), přimíchala MISO (vy můžete sojovou omáčku) a kari koření. Mícháme do té doby, než se odpaří voda. Zdobíme čerstvým pórkem.
3. Svěží fazolový salát s bylinkovým tofu a špenátem
Využila jsem uvařené fazolky, které jsem doplnila o bylinkové tofu, seitan, mrkví a vařenými brambory. Nakonec jsem přimíchala čerstvý špenát a pórek a dochutila česnekem a italským kořením.
4. Seitan, brokolice a pečené rajče s bazalkou
5. Brokolice, kedluben, olivy a vajíčka
Navíc lžíce ořechového másla ke kávě …
Proteinový izolát po cvičení …
Mějte hezký zbytek večera!
Simona
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.