Máme tu úterý a já vám přináším další nahlédnutí do svého jídelníčku. Už jste si určitě všimli, že neholduji masu, ale spíše rostlinné stravě založené na luštěninách, obilovinách, ovoci a zelenině. To ale neznamená, že nejím žádné jiné živočišné potraviny. Vajíčka jsou moji velcí oblíbenci a losos se na talíři sem-tam také objeví. Po závodech jsem tělu od živočišných bílkovin ale hodně odlehčila a musím říct, že reaguje mnohem lépe, než jsem očekávala. Zmizely mi „pupence“ ze zad, upravilo se trávení a cítím se svěží, čilá. Čemu přisuzuji také velkou váhu je, že tato strava mi prospívá i psychicky.
Neříkám ale, že tento styl je vhodný pro všechny. Máme různé krevní skupiny a metabolické typy, od kterých se vhodnost stravování MŮŽE odvíjet. Sledujte reakce těla na složení/množství jídla a suroviny, které zařazujete do svého jídelníčku. Jen tak poznáte, co nejlépe sedí vám. Je to dlouhá cesta. Škoda, že jsme každý nedostali „Návod na použití a údržbu svého těla“, bylo by hned vše jednodušší. Ale na druhou stranu, nebyla by to nuda? Poznávat sebe a své tělo je důležité, obohacující a hlavně zodpovědné. Kdybychom hned vše věděli (neboli měli bychom tyto informace zadarmo) nebylo by to ono, protože bychom si jich (sebe) nevážili. Chápete, co tím chci říct? 🙂

Pojďte tedy prožít jeden den se mnou a mým jídlem a naberte inspiraci!

1. Extra jahodová ovesná kaše s vlašskými oříšky a kešu 

Jahody jsem použila na ozdobu i vmíchala do kaše a vznikla tak vynikající snídaně. A aby nebylo ovoce málo, skrývá v sobě tato kráska ještě hrst lesního ovoce 😉 To celé jsem ovoněla perníkovým kořením a skořicí a dozdobila zdravými tuky v podobě kešu a vlašských ořechů.

11062680_10204542512662815_2067220297985952905_n

10402968_10204542534983373_6419321795284019714_n

Dávka inspirace z ovocné jahodové říše! Aneb už i ovoce mi dává jasně najevo, že je potřeba na tom zadku stále pořádně pracovat ! 🙂

11223864_10204542468981723_4980252167794729003_n

2. Zeleninové „rizoto“ se strakatými fazolemi a pečeným seitanem

Můj oblíbený a velmi jednoduchý pokrm (podmínkou je předvařená rýže a fazole). Osmahla jsem cibuli, seitan, mrkev (na pásky) a poté přidala rýži a hrstku fazolí. Směs jsem zalila vodou (od oka cca 1,5 dcl), přimíchala MISO (vy můžete sojovou omáčku) a kari koření. Mícháme do té doby, než se odpaří voda. Zdobíme čerstvým pórkem.

541610_10204542467541687_8787215396381650400_n

3. Svěží fazolový salát s bylinkovým tofu a špenátem

Využila jsem uvařené fazolky, které jsem doplnila o bylinkové tofu, seitan, mrkví a vařenými brambory. Nakonec jsem přimíchala čerstvý špenát a pórek a dochutila česnekem a italským kořením.

1948080_10204542467341682_6636448089638694525_n

4. Seitan, brokolice a pečené rajče s bazalkou

11148323_10204542465861645_6618584763487340087_n

5. Brokolice, kedluben, olivy a vajíčka

10537435_10204542464501611_2727940381915630823_n

Navíc lžíce ořechového másla ke kávě …

11402936_10204542540943522_8365887773950470442_n

Proteinový izolát po cvičení …

11141341_10204542472661815_6007778832899871459_n

10447049_10204542466381658_1355981851670550553_n

Mějte hezký zbytek večera!

Simona